Pod względem składu olejek jest mieszaniną

olej z czarnuszki
Olejek eteryczny (łac.

oleum aetherium, oleum aethereum) ? ciekła, lotna substancja zapachowa, znajdująca się najczęściej w specjalnych komórkach tkanki wydzielniczej roślin.

Takie komórki są charakterystyczne dla roślin olejkodajnych, na przykład gatunków z rodziny sosnowatych, jasnotowatych, mirtowatych, rutowatych i baldaszkowatych.
Pod względem składu olejek jest mieszaniną rozmaitych związków chemicznych, jak ketony, aldehydy, alkohole, estry, laktony, terpeny, oraz innych związków organicznych, w tym zawierających azot i siarkę związków o nieprzyjemnym zapachu (aminy, tiole).Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Olejki

Środki pielęgnujące i ochronne w Wikipedii

Środki te służą przede wszystkim do utrzymywania powierzchni określonych części ciała w możliwie jak najlepszym stanie naturalnym.
Część środków pielęgnujących ma też charakter leczniczy. Do tego rodzaju środków zalicza się: i wiele innych. Kosmetyki są przedmiotem regulacji ustawy z dnia 30 marca 2001 roku o kosmetykach (Dz.U. z 2001 nr 42, poz.

473).

24.03.2009 Parlament Europejski przyjął rozporządzenie, którego głównym celem jest poprawa bezpieczeństwa kosmetyków poprzez ustanowienie jasnych warunków jakie firmy muszą spełnić w kwestii oceny bezpieczeństwa produktów i ochrony zdrowia konsumentów.

Rozporządzenie to nie zmienia obowiązujących przepisów dotyczących zakazu testowania kosmetyków na zwierzętach.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kosmetyki

Są wyodrębniane z odpowiedniego surowca roślinnego

olej z czarnuszki
Olejki lotne pozyskuje się na skalę przemysłową ze świeżych bądź suszonych roślin.

Są wyodrębniane z odpowiedniego surowca roślinnego najczęściej przez destylację z parą wodną lub ekstrakcję.

Są stosowane, wraz z innymi substancjami zapachowymi, w perfumiarstwie (perfumy, woda kolońska).
Olejki lub całe rośliny olejkodajne są też wykorzystywane jako przyprawy, środki terapeutyczne (ziołolecznictwo) oraz w aromaterapii.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Olejki.

Widok do druku:

olej z czarnuszki