O czym pamiętać przed sezonem grzewczym?

części sial części sialPrzed przystąpieniem do ogrzewania pomieszczeń warto pamiętać na pewno o dokładnym sprawdzeniu wszystkich elementów instalacji centralnego ogrzewania.

Takie elementy, jak piec czy grzejniki powinny być dokładnie sprawdzone nie tylko przez właściciela domu, ale również przez pracownika firmy zajmującej się serwisem pieców.

Dopiero po gruntownym sprawdzeniu elementów instalacji warto przystąpić do rozpoczęcia sezonu grzewczego.

W przeciwnym razie możemy spotkać się niestety z groźnymi awariami, które są niebezpieczne w związku z wysoką temperaturą wytwarzaną w piecu.

Stąd też warto na pewno przed rozpoczęciem ogrzewania sprawdzić wszystkie elementy instalacji.
To właśnie po długim okresie niekorzystania ze sprzętu najczęściej ulega on awariom i tak jest również w przypadku pieców.

Olej opałowy - definicja

Mazut, ciężki olej opałowy ? oleista ciecz będąca pozostałością po destylacji niskogatunkowej ropy naftowej w warunkach atmosferycznych (ciśnienie normalne), w temperaturze od 250 do 350 °C.

Składa się z węglowodorów wysokocząsteczkowych. gęstość: 890-960 kg/m? wartość opałowa: 41 500-45 000 kJ/kg (9900-10 700 kcal/kg) barwa: ciemnobrunatna do czarnej Zastosowanie: jako paliwo (z uwagi na niską cenę) do okrętowych wolnoobrotowych silników tłokowych, parowych kotłów okrętowych oraz do rozruchu energetycznych kotłów parowych jako paliwo do kotłów parowych w niektórych modelach parowozów jako paliwo do pieców przemysłowych (np.

przy produkcji gipsu) surowiec do destylacji próżniowej, w celu uzyskania smarów ciekłych (olejów smarnych) i smarów stałych (np.

wazeliny); pozostałością destylacji próżniowej jest asfalt ponaftowy1 surowiec do krakingu, w celu uzyskania olejów pędnych i benzyn. Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Mazut

Piec węglowy - kilka faktów

Piec węglowy w wykonaniu tradycyjnym ? tzw.
piec izbowy, pozostaje w wielu gospodarstwach domowych głównym źródłem energii cieplnej.

Jest kłopotliwy w eksploatacji, ponieważ: wymaga dostarczenia ciężkiego paliwa (często po schodach), wymaga nadzoru podczas palenia i wygaszania, po rozgrzaniu emituje dużo ciepła, które po zgaszeniu paleniska stopniowo się zmniejsza.

Po wieczornym ?napaleniu? rano w pomieszczeniu jest już zimno.

Piec taki zabudowany w kuchni służy jednocześnie do przygotowywania potraw.

Budową tradycyjnych pieców zajmuje się zdun. Niekiedy do dawnych pieców zamiast palenisk węglowych montuje się palniki gazowe.
Znacznie zwiększa to komfort eksploatacji (eliminuje konieczność noszenia ciężkiego paliwa, nadzoru podczas palenia i wygaszania, zapewnia możliwość ponownego zapalenia w każdej chwili, znacznie zmniejsza zanieczyszczenie powietrza, zapewnia łatwą regulację). Także możliwy jest montaż w takich piecach specjalnych grzałek elektrycznych (ich moc na ogół wymaga zasilania trójfazowego). Zapewnia to wysoki komfort (możliwe jest zastosowanie zegara sterującego, włączania na określony czas, często po taryfie nocnej, możliwa jest regulacja ? zwykle 3-stopniowa), chociaż piec rozgrzewa się wolniej niż opalany węglem czy (tym bardziej) gazem.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ogrzewanie#Ogrzewanie_spalinowe
.
Dodane: 14-12-2016 05:08

Tagi: nagrzewnice części

Widok do druku:

części sial